314316318320305

 

 

Nemzetközi borverseny Zalaszentgróton 

A Zalai Borút Egyesület XIX., a Zalaszentgróti Hegyközséggel együttműködve pedig V. borversenyét rendezte meg 2019.04.12-én a Kisszentgróti Borházban. 

A borverseny az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program által támogatott "Szőlőhegyi Piknik" projekt része.

Varga Eszter, a Zalai Borút Egyesület elnökének köszöntője után Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere is örömét fejezte ki, hogy a város ad otthont a nemzetközi borversenynek. Hangsúlyozta a szakmai szervezetek, az egyesület és a város közötti jó kapcsolat fontosságát. Reméli, hogy a zalai borok megkapják méltó helyüket a hazai minőségi borok között.

Szakmai oldalról a Borverseny Előkészítő Bizottság elnöke Keszler Viktor borász volt, míg a borverseny elnöke Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára. Az összesen 15 főből álló 3 bizottság mindegyikében helyet kapott egy-egy borász érdeklődő a bírálati rendszer megismerése és a minősítési folyamat megtanulása érdekében, javasolt pontszámaik azonban nem számítottak a bírálati pontoknál. Éppen ezért a Zalai Borút Egyesület tervei között szerepel borminősítő képzések szervezése, hogy a lelkes érdeklődők lehetőséget kapjanak a szakmai kompetenciák elsajátítására.

A versenyen 50 gazda vett részt. A szlovéniai dobronaki Szőlő és Bortermelők Egyesület borászai 5 mintával képviseltették magukat. Az elbírált 75 fehérbor (ebből 2 gyöngyöző bor, 1 jégbor), 29 vörösbor és 12 rozé között 30 arany, 62 ezüst, 22 bronz minősítést és 2 oklevelet osztottak ki.

A nemzetközi borverseny eredményeként

Zalaszentgrót Város bora

fehérborok közül: Dóka Éva Pincészete, Pinot Blanc 2017-es évjárat

vörösborok közül: Dóka Éva Pincészete, Cabernet Franc 2017-es évjárat

rozé borok közül: Dóka Éva Pincészete, Pinot Noir-Zweigelt Rozé 2018-as évjárat

A Zalai Borút Egyesület bora 2019-ben

fehérborok közül: Csali Szőlőbirtok 2012. évi olaszrizling jégbora

vörösborok közül: Dóka Éva Pincészete, Cabernet Franc 2017-es évjárat

    
Belépés • Elérhetőségek • eMail
Powered by webskimo
 
Magyar • English • Deutsch • Slovenski