314316318320305

 

Zalabér-Pakodi borászatok

 

Noé Borház

 


A Zalai Borút Egyesület 1999 óta fogja össze a Zalai borvidéken a borturisztikával foglalkozó gazdálkodókat, önkormányzatokat, civil és szakmai szervezeteket a zalai borút fejlesztése érdekében.

2007-ben az egyesület pályázati források igénybevételével megvásárolt Pethőmihályfán egy 200 éves, rossz állapotban lévő boronapincét. E pincét elbontották, majd Dötkön újraépítették. Jelenleg e "borház" tájházként üzemel, mely a hagyományos, zalai szőlőhegyi építészetet mutatja be.

Zalai Borút Egyesület 2007 novemberében avatta és szentelte fel a NOÉ BORHÁZ-at. Ez a 200 éves boronapince a petőmihályfai szőlőhegyen állt. A Borút Egyesület megmentette ezt a hagyományos boronafalú hegyi lakópincét. Dötkön, ebbe a parányi zalai faluban a szőlőhegyek lábánál méltó helyre került a múltunkat őrző szépen megújult épület. Horváth Zsolt plébános úr, értékelve a Zalai borút igyekezetét a hagyományok ápolására területén, javasolta a NOÉ nevet, hiszen NOÉ volt az írás szerint a nagy átmentő, aki a szőlővesszőt is átmentette a világot súlytó vízözön idején. A Szentírásban a bortermelésről is először a Teremtés könyvében esik szó: „NOÉ pedig földművelő kezde lenni, és szőlőt ültete”. Ez a motívum is összekapcsolja a NOÉ névvel a Zalai Borút Egyesület borházát.

A NOÉ BORHÁZ mindenki számára nyitva áll. A boronapince szerkezetével és berendezésével bemutatja a zalai szőlő- és bortermelési és építészeti hagyományokat. Nagy szerepet szánunk a zalai borok megismertetésének, népszerűsítésének.

Mint ahogy a NOÉ szó nyugalmat és vigasztalást jelent, azon leszünk, hogy a NOÉ BORHÁZ minden látogatója, és nem csak itt Dötkön, nyugalmat és vigasztalást találjon.

A borház körüli területen géngyűjteményt, szőlő fajtabemutatót, létesített a Zalai Borút Egyesület. Az ampelográfiai kertben szakmai és laikus érdeklődők 84 hagyományos és korszerű magyar szőlőfajtát ismerhetnek meg és megízlelhetik a borainkat is.

A dötki birtok 2011-ben a Leader program jóvoltából a Bugyborék Vízitúra és Szabadidősport Egyesület partnerségével tovább bővült sütésre, üsben való főzésre, grillezésre és füstölésre is alkalmas kemencével, padokkal és asztalokkal, ezáltal bővítve a szabadidő hasznos eltöltésének a lehetőségét.

A Zalai Borút egyesület dötki birtokán álló 1960-as években emelt épület felújítására 2013- ban került sor. A tetőszerkezet cseréjével egy új, külső, fedett közösségi tér kerül kialakításra, mely vendégfogadásra, a zalai borok, a helyi termelők és a Zalai Borút Egyesület tagjainak bemutatkozására nyújt lehetőséget, valamint fedett pihenőhelyként szolgál a túrázóknak, a NOÉ BORHÁZ látogatóinak. Minden évben az egyesület saját szervezésben megtartja hagyományos Évadnyitó és Noé napi Vigasságok Évadzáró rendezvényét. Tagjaink és női borászaink jó hangulatban, kötetlen beszélgetésekben osztják meg egymással tapasztalataikat. Ezzel köszönjük meg azoknak a borászoknak, szervezeteknek, polgármestereknek, civil embereknek a segítségét, akik hozzájárultak eredményeink eléréséhez.

 

Tulajdonos neve:

Zalai Borút Egyesület

Település:

Dötk

Szolgáltatás helyszíne:

Dötk, Fő út 18.

Levelezési cím:

8790 Zalaszentgrót, Bocskai u. 1.

Telefon/fax:

83/360-614, 20/421-6140

E-mail:

info@zalaiborut.hu

Megjelenés más honlapon:

www.zalaiborut.hu

Szőlőterület nagysága:

0,1 hektár

Termőhely:

Dötk

Szőlőfajták:

1100 tő őshonos,magyar fajtákból géngyűjtemény

Átlagos termelés:

-

Bor fajták:

Hárslevelű, vegyes fehér és vegyes vörösbor

Szolgáltatások:

Borkóstolás, 200 éves, felújított boronapince bemutatása

Befogadóképesség:

25-30 fő

Nyitva tartás:

előzetes egyeztetés alapján

    

Martincsevics Pince

A Martincsevics Pince a pakodi hegyen várja vendégeit. Az 1914-ben épült családi pince 40 fő befogadására alkalmas helyiségében bemutatót láthatunk Magyarország régi borvidékéről, és megtekinthetjük a szőlészetben használt régi eszközöket. A pince része a borútnak és mintegy 50 méteres sétával el lehet jutni a zsúpfedeles, 3 osztatú 200 éves boronapincéhez. Rövid sétával a környék legmagasabb pontjára is fel lehet jutni, ahonnan látni lehet az osztrák Alpokat, a Ság és Somló-hegyét. A borösvénynél lévő táblákon a szőlészet és borászat történetiségét lehet megismerni. A borösvény része az országos túraútvonalnak. A pince a minden év októberében megrendezett „Szüreti barangolások pincétől pincéig” élmény és teljesítménytúra egyik állomása. A fél hektáros területen olaszrizling a fő fajta.

 

Tulajdonos neve:

Martincsevics István

Település:

PAKOD

Szolgáltatás helyszíne:

Pakodi szőlőhegy

Levelezési cím:

8799 Pakod, Kossuth u. 8.

Telefon/fax:

83/377-055, 30/339-5785

E-mail:

martinvera@freemail.hu

Megjelenés más honlapon:

-

Szőlőterület nagysága:

0,5 hektár

Termőhely:

Pakod

Szőlőfajták:

olaszrizling, szürkebarát, zweigelt

Átlagos termelés:

-

Bor fajták:

olaszrizling, szürkebarát, zweigelt

Szolgáltatások:

Borkóstolás, termelői boreladás pincénél

Befogadóképesség:

40 fő

Nyitva tartás:

előzetes egyeztetés alapján

 

 

    
Belépés • Elérhetőségek • eMail
Powered by webskimo
 
Magyar • English • Deutsch • Slovenski