314316318320305

 

Bortúrák a Zalai Borúton

 

Borkulturális élmények a Zalakanyarban 1.

 

Helyszín, szolgáltató

Szolgáltatás

Türje

Gyümölcsoltó boldogasszony titulusú premontrei templom és rendház.

Zalabéri hegy, Szakács Ivoda

Borkóstoló, borkorcsolyával 5 fajta bor(ezerfürtű, cserszegi fűszereses, zweigelt rosé, blauburger, oportó) a házigazda bemutatkozása, a pincészet bejárása.

Zalabéri hegy

Séta a Szent Antal kápolnához.

Zalaszentgrót Felső-Aranyodi hegy, Rába család pincéje

Borkóstoló borkorcsolyával: 5 fajta bor (Olaszrizling, Zöld veltelini, Chardonnay, Tramini, Kékfrankos) Hagyományos vacsora (egytálétel, házi készítésű sajttal és rétessel).

 

Borkulturális élmények a Zalakanyarban 2.

 

Helyszín, szolgáltató

Szolgáltatás

Türje

Gyümölcsoltó Boldogasszony titulusú premontrei templom és rendház. A falu legfontosabb nevezetessége a XIII. századi és a török pusztítást követően a XVIII. században ismét felvirágzó premontrei prépostság román stílusú téglából épült plébániatemploma. A templom gondnoka bemutatja  a program résztvevőinek a műemléket, valamint ismerteti annak történetét.

Zalabéri hegy Szakács Ivoda

Borkóstoló, borkorcsolyával 5 fajta bor (ezerfürtű, cserszegi fűszereses, zweigelt rosé, blauburger, oportó) a házigazda bemutatkozása, a pincészet bejárása.

Zalaszentgrót Felső-Aranyodi hegy, Rába család pincéje

Borkóstoló borkorcsolyával: 5 fajta bor (olaszrizling, zöld veltelini, chardonnay, tramini, kékfrankos).

Zalaszentgrót Aranyod, Sebestyén pince

Borkóstoló borkorcsolyával: 5 fajta bor(olaszrizling, chardonnay 2005, chardonnay 2006, cserszegi fűszeres, vegyes vörös)a házigazda bemutatkozása, a pincészet bejárása hagyományos vadász vacsora (egytálétel, prósza vagy tócsi).

 

Borkulturális élmények a Zalakanyarban 3.

 

Helyszín, szolgáltató

Szolgáltatás

Kallosd

Szent Anna titulusu – kerektemplom, 1260 körül épült, a török időkben elhagyottá vált, a falu kipusztult, az újjáalapítás után fedezték fel a templomot, a 18. sz-ban újították fel. Gótikus részformákat tartalmazó román stílusú körtemplom,  kis szentéllyel,  a temetőben áll szép környezetben, a túravezető mutatja be a templomot

Zalaszentgrót, történelmi városközpont

Batthyányi Kastély, Kiskastély, Szent Imre herceg titulusú plébánia templom, Szentháromság szobor, Vásárcsarnok, Kőhíd, Történelmi emlékmű, Csonkatorony, a túravezető mutatja be a templomot

Zalaszentgrót Felső-Aranyodi hegyRába család pincéje

Borkóstoló borkorcsolyával: 5 fajta bor (Olaszrizling, Zöld veltelini, Chardonnay, Tramini, Kékfrankos)Hagyományos vacsora (egytálétel, házi készítésű sajttal és rétessel)

 

Borkulturális élmények a Zalakanyarban 4.

 

Helyszín, szolgáltató

Szolgáltatás

Zalaszentgrót, történelmi városközpont

Batthyányi Kastély, Kiskastély, Szent Imre herceg titulusú plébánia templom, Szentháromság szobor, Vásárcsarnok, Kőhíd, Történelmi emlékmű, Csonkatorony, a túravezető mutatja be a templomot

Zalaszentgrót Aranyod, Sebestyén pince

Borkóstoló borkorcsolyával: 5 fajta bor (olaszrizling, chardonnay 2005, chardonnay 2006, cserszegi fűszeres, vegyes vörös)a házigazda bemutatkozása, a pincészet bejárása

Zalaszentgrót, Aranyod, Budai pince

Borkóstoló borkorcsolyával: 5 fajta bor (olaszrizling, chardonnay, félkaréjos, ……?)a házigazda bemutatkozása, a pincészet bejárásaHázias egytálétel, kürtős kalács sütés

 

Tanuljunk borul

 

Helyszín, szolgáltató

Szolgáltatás

Szentgyörgyvár, Széchenyi pince és rendezvényház

A két órás tréning a programok előtt. Célja a kóstolás technikájának elsajátítása, hogy a résztvevők képesek legyenek eligazodni a borkínálat tengerében, házi vinotékájuk összeállításában, és szervírozás területén. Borfelismerési, borismereti vetélkedő zárja a tréninget. a házigazda bemutatkozása, a pincészet bejárása

Szentgyörgyvár,szőlőhegy

Szőlőhegyi séta, a szőlőhegyen egy hagyományos pince megnézése, kétfajta bor megkóstolása, kb. 3 km

Szentgyörgyvár, Széchenyi pince és rendezvényház

Ismerkedő borkóstoló, borkorcsolyával Borkóstoló borkorcsolyával: 4 fajta bor Cserszegtomaji Chardonnay, Pannonhalmi Cserszegi Fűszeres, Balatonlellei Cabernet Sauvignon rozé, Balatonlellei Cabernet Sauvignon barriqueVacsora, házias egytálétel (mangalica, szürke marha)

 

Kis-Balatoni bortúra 1.

 

Helyszín, szolgáltató

Szolgáltatás

Zalavár, Kis-Balaton Ház

Zalavár, Vársziget Tel.: 06-83/710-002
Nyitva tartás: március 1-jétől október 31-ig, 9-12 óráig, 13-18 óráig. Hétfő: szünnap Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található. A zárt természetvédelmi területen lévő Kis-Balaton bemutatása kapott itt helyet. A természeti értékek és a történeti és néprajzi vonatkozások szemléltetése. A történetiséget már az épület elhelyezése is sugallja, hiszen a ház közelében lévő Szent István kápolna, a Cyrill-Metod emlékoszlop, valamint a régészeti feltárások a közel- és régmúlt emlékeit hangsúlyozzák.

Zalaszabar, Kovács Dezső pincéje

Borkóstoló, borkorcsolyával: 5 fajta bor (zöld veltelini, rizlingszilváni, olaszrizling, cserszegi fűszeres, vegyes fehér)a házigazda bemutatkozása, a pince bejárásaA Kisbalaton madártávlatból

Garabonc, Kránicz Borház

Borkóstoló borkorcsolyával: 8 fajta bor (zöld veltelini, királyleányka, olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát, oportó, zweigelt, kékfrankos)A házigazda bemutatkozása, a pince bejárása Vacsora: hagyományos (egytálétel, kemencében sütött pogácsa)

                                                                                                                   

Kis-Balatoni bortúra 2.

 

Helyszín, szolgáltató

Szolgáltatás

Zalavár, Kis-Balaton Ház

Zalavár, Vársziget Tel.: 06-83/710-002
Nyitva tartás: március 1-jétől október 31-ig, 9-12 óráig, 13-18 óráig. Hétfő: szünnapZalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található. A zárt természetvédelmi területen lévő Kis-Balaton bemutatása kapott itt helyet. A természeti értékek és a történeti és néprajzi vonatkozások szemléltetése. A történetiséget már az épület elhelyezése is sugallja, hiszen a ház közelében lévő Szent István kápolna, a Cyrill-Metod emlékoszlop, valamint a régészeti feltárások a közel- és régmúlt emlékeit hangsúlyozzák.

Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum

A Magyarországon őshonos bivaly fajbemutatásának központja. A telep fontos szerepet játszik a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében. Interaktív kiállítás, távcsövek, kilátópontok, pihenőhelyek és a bivalyokat bemutató tanösvény várja az érdeklődőket. A fogadóépület kiállítása a Kis-Balaton élővilágát mutatja be. Az istállóban a bivalytartás régi eszközei és az állattartásról régi fotók láthatóak. A bivalyokat tavasztól-őszig a bemutatóhelyről induló 1.5 km-es sétaút bejárásával lehet megnézni. A 30 hektáros területen 200 bivaly él. Télen az istállóban láthatók.

Zalakaros, Szent Orbán borozó

Borkóstolás, a fogadó italok elfogyasztása után, a vendégek elfoglalják a helyüket, indul a gulyás party, szezontól függően körül lehet nézni a házigazda szőlőjében, hiszen az étteremben a tulajdonos saját borait is meg lehet kóstolni. Hamarosan kezdődik a borkóstoló, borkorcsolyákkal, szakszerű bemutatással. Hamarosan a gulyás is asztalra kerül, finom házi pogácsával, amit a legízletesebb borral öblítenek le. Az étkezés előtt és alatt hangulatos folklór műsor szórakoztatja a vendégeket, a gulyás-party nótaszóval tánccal ér véget.

    
Belépés • Elérhetőségek • eMail
Powered by webskimo
 
Magyar • English • Deutsch • Slovenski