314316318320305

 

Borbarangolás a Zala Völgyében


Helyszín: Zalaszentgrót és környéke –Dötk, Zalaszentgrót,
                Zalabér, Vindornyaszőlős, Zalaszántó
Időtartam: 3 nap, 2 éjszaka
Időpont: folyamatos
Közlekedés: saját szervezésben illetve igény szerint szervezetten
Megközelítés: Sümeg Zalaegerszeg közti útról Pakod Község központjából

1. nap

14.00: Dötk - Ökológiai- és Vidékfejlesztési Tájközpont

Szállás elfoglalása

Tájközpont bemutatása (ökológiai építészet, megújuló energiaforrások, energiapark megtekintése) Dötki Ökológiai Tájközpont az egyik legapróbb zalai faluban működik. A környezeti erőforrások fenntartható tartamos használatával kapcsolatos megoldásokat, modelleket mutat be az érdeklődőknek és használ a vendéglátásra, ökoturisztikai és erdei iskolai, valamint más oktatási célokra létrehozott ökoházban. A szakmai programokat az Alapítvány munkatársai állítják össze, és prezentálják a mindenkori vendégeknek. A Tájközpont ifjúsági szálláshely: a tetőtérben 5 helyiségben, a földszinten 2 szobában történik a vendégek elhelyezése. Az étkezést a zalabéri Szent Antal fogadó konyhája biztosítja.

16.00: Dötk – Borház

Zalai Borút Egyesület bemutatása

A Zalai Borút Egyesület 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy közhasznú tevékenységével elősegítse a Zalai Borvidék kulturális és történelmi örökségének megóvását, kultúrájának hagyományainak megőrzését és továbbvitelét valamint a térség idegenforgalmának fejlesztését. Borturisztikai fejlesztései, túra lehetőségek biztosítása elősegíti a térség programkínálatának színvonalas bővítését, a túrázók igényeinek kielégítését.

A zalai szőlőhegyi építészet és a boronapince bemutatása

Zalai Borút Egyesület fő törekvése, hogy Zala megyében a Balatonmelléke borvidéken be tudja mutatni a szőlészet, borászat hagyományait és növelje a zalai borok ismertségét a borpiacon. Mindezt a borturizmus eszközeivel, borházakban kialakított speciális szolgáltatásaival szeretné elérni. Eme törekvés első lépése a dötki boronapince felépítése és bemutatása.A vendégek megismerkednek a boronaházak építészeti technológiájával, berendezésével, azok funkcióival.

Géngyűjtemény megtekintése, hagyományos szőlőfajták

Szakmai és civil vendégek részére szőlőfajta bemutató a kertben. Az ugrásszerű változások következtében az idők folyamán különböző fajták kerültek előtérbe vagy éppen a feledés homályába. E váltakozó sokszínűséget hivatott a géngyűjtemény feleleveníteni és bemutatni. A több száz éve fennmaradt régi magyar fajták már bizonyítottak, kultúránk részévé váltak. 55 fajta kerül megőrzésre és bemutatásra. Borkóstoló borkorcsolyával (az Egyesület tagjainak boraiból. Programfelelős: Németh Károlyné

18.00: Séta a pakodi hegyen

200 éves zsúpfedeles pince megtekintése

Kellemes félórányi sétával érkezünk az Ökorégió Alapítvány által felújított 200 éves zsúpfedeles pincéhez. A berendezés fontos része a jó állapotban lévő 100 éves faprés. A rendezett gyümölcsösben hagyományos gyümölcsfajták ízeit elevenítheti fel a betérő.

19.00 Vacsora borkóstolóval a Martincsevics pincében

Az 1914-ben épült családi pince a pakodi hegyoldalban várja a zalai ízek, és gazdag zalai borok kedvelőit.

Az udvarból szemet gyönyörködtető tájkép tárul a látogató elé. A 40 fő befogadására alkalmas teremben, a szőlészetben használt régi eszközök kerültek kiállításra. A házigazda és családja a helyi gasztronómia csodás ízeit ötvözi a tartalmas étkekben. A Martincsevics pincében töltött időt a finom borok kóstolgatása mellett István gazda anekdótái teszik még emlékezetesebbé.

22.00: Szállás (Dötk, Ökorégió)

Az Ökorégió Alapítvány húsz főt befogadó ifjúsági szálláshellyel egészíti ki a tájházban lévő szállás lehetőségét. A tájháztól alig száz méterre, a falu szélén az erdő mellett lévő vendégház a csend szigete.

2. nap

8.00: Reggeli a szálláshelyen

9.00: Városnézés a 100. magyar városban, Zalaszentgróton

Romtorony, Katolikus templom, Batthyány kastély és kastélypark, Kiskastély, Kőhíd,

Zalaszentgrót nevét egykori templomának védőszentjéről, Szent Gellértről (Geroldus) kapta. Magyarországon századikként, 1984-ben emelték városi rangra a települést. A környék az írott történelem előtt is lakott hely volt. Első okleveles említése 1247-ből származik.

A középkorban a Zala folyó szigetén négy oldalról zárt kővárat emeltek, amelyről 1299-ből már van adatunk. Az erősséget a török időkben tovább építették. 1397-ben az oklevelek már mezőváros (oppidum) néven említik.Várát, ami a közeli Kanizsa várának eleste után a Zala-mente egyik legfontosabb erődítménye lett, a törökök többször megtámadták, de elfoglalni nem tudták. A XV. században ferences barátok telepedtek le a mezővárosban, kolostort és templomot építettek, de a török közeledtével elhagyták kolostorukat, mely ezután építőanyagul szolgált a nagyobb építkezésekhez. A vár védműveit a kuruc korban elbontották, helyén új kastély épült. A XVIII. században iparosok, kézművesek települtek ide, a kereskedelem fellendült, iskolák, egyletek szerveződtek - ez a felvirágzás évszázada volt. Később, a XX. század végén vasút is épült, majd saját újságot jelentettek meg.

Batthyány kastély és kastélypark: A középkori épületet a XVI-XVII. században építették ki, majd a várkastély felhasználásával épült a mai barokk-copfstílusú kastély 1787-ben. Kovácsoltvas kapuja külön figyelmet érdemel. Az U alakú, emeletes épület 1950 óta gyógypedagógiai nevelőintézet, bejelentkezéssel látogatható. A Batthyány-kastélyt 4,3 hektáros, kétszáz éves védett park veszi körül. A lombos fák közül különlegességek: a sárga levelű hegyi juhar különböző változatai, valamint a kocsányos tölgy sárga levelű fajtája. A lombhullató fajok közül a magas kőris, a kislevelű hárs, a mezei szil, a vadgesztenye, a szivarfa, a japánakác, a gledícsia, a dió, a mezei juhar, a zöld juhar, az ezüst juhar, a nyír a gyertyán és a mézgás éger található a parkban. Télen is zöldell a luc-, erdei-, fekete-, sima- és az ezüstfenyő. Előfordul még a tiszafa, az oregoni hamisciprus, a tuja, és a lombhullató páfrányfenyő.

Hatamov híd Az 1846-ban készült, 43 méter hosszú és 6,7 méter széles híd 1975-ig volt használatban. A II. világháborúban a németek által aláaknázott hidat Hatamov főtörzsőrmester élete feláldozásával mentette meg.

Római katolikus templom Az 1753-1758 között épült, barokk stílusú templomban korábbi emlékeket is őriznek: a belsőben Kanizsai Miklós gótikus, XV. századi sírkövét, a barokk kápolnában 1500 körül készült gótikus Madonna-szobrot. A Szent Imre herceg tiszteletére szentelt templom díszes kiképzésű, egyhajós, homlokzati tornyán címerrel, oromzatán két oldalt kővázákkal.

Szentélyének jobb oldalán kápolna áll Szent Ince ereklyéivel. Berendezése - a fő- és mellékoltárok, a szószék - 1760 körül készült rokokó munka. A templom építéséhez felhasználták a kisszentgróti ferences kolostor anyagát is. Bejelentkezéssel látogatható. Ferences templomrom Az ún. polgárvárosi torony a ferences kolostor és templom maradványa. Az épületeket a XIV. században, román stílusban emelték, majd gótikus stílusban átalakították. A ferences kolostor a török időkben néptelenedett el, épületének anyagát felhasználták a barokk templom építéséhez, a templom tégláit pedig az urasági major falazásához. Az egyik tornyot a kisszentgrótiak kérésére hagyták meg.

10.30: Borkóstoló borkorcsolyával a Budai pincében

Séta a csáfordi hegyen, kürtöskalácssütés

A Budai család vendégháza Zalaszentgróton Felsőcsáford hegyen található. Az úton az eligazodást a Zalai Borút Egyesület táblái segítik. A vendégháztól panorámás kilátás nyílik a városra, a Balaton – felvidéki hegyekre, a Somló hegyre és a Bakony magasabb pontjaira. A házban három szoba áll rendelkezésre közösségi helységgel – borozó, étkező - és vizesblokkal kiegészülve. Az udvaron ötven fő befogadására alkalmas faszerkezetű pajta, szabadtéri tűzrakó és gyermekhomokozó is van. A házigazda öt féle borból tart kóstoltatást a hordókban lévő ízletes nedűkből. A pince mélyén Chardonnay, Nektár, Szürkebarát, Merlot, Olaszrizling és vegyes bor érlelődik. Budai Lajos a természetjárás avatott ismerője gyalog túrákat, lovaskocsikázást és lovaglást szervez igény szerint. Irénke a háziasszony készíti az ízletes borkorcsolyát, és Ő segít elkészíteni a kürtöskalácsot is. A kézimunkázásra fogékonyak a kötés, horgolás, gobelin készítés és hímzés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek a háziasszony munkáin keresztül.

12.30: Ebéd borkóstolóval a Sebestyén Borházban

A közútról az útbaigazító táblák segítségével könnyen megközelíthető Borházban, szíves vendéglátásban, gasztronómiai élvezetekben, ízletes borokban lelheti örömét az éhes és szomjas vendég. A hagyományos ételek közül néhányat említve: szarvaspörkölt, sült oldalas, répaleves, rétesek, házi szalámi és házisonka.

A hűvös és métóságteljes pince mélyén jóízű beszélgetés közepette kóstoltatja Sebestyén Ferenc a házigazda a kiváló minősítést elért borait, melyek felejthetetlenné teszik a vele töltött időt és a jó barátok, akikre mindig számíthat a kedves vendég, Chardonnay, Olaszrizling, Zenit, Zengő, Cweigelt, Blau Burger.

14.00: Fürdés a Szent Gróth Termálfürdőben

A város zajától távol csendes környezetben várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat a Szent Gróth Termálfürdő. Néhány lehetőség a családbarát fürdő ajánlatából: gyermek medence, úszómedence, termálmedence, gőzkabin, gyógymasszázs, magnetoterápia.

18.00: Vacsora borkóstolóval a Rába pincében az aranyodi hegyen

Egész évben szeretettel várják a finom házias ízeiről, zamatos borairól ismert családias hangulatú Rába pincébe a vendégeket. A csendes hegyi környezetben a mulatós esték kedvelői is felhőtlen kikapcsolódásra lelnek a Felsőaranyodi hegyen.

Rába Szilárd a Zalai Borút Egyesület ifjú borásza saját termésből készített boraiból kínálja vendégeit. Chardonnay, Tramini, Veltelini, Olaszrizling és Cweigelt borai méltán nyertek elismerést a vendégei körében.

20.00: Szállás elfoglalása a Zalabérben Mörkné Remm Gitta falusi vendéglátónál

Zalabér központjában kialakított ifjúsági és kerékpáros szálláshely várja a pihenni vágyókat. A régi stílusában felújított épület kényelmes és praktikus belsővel szolgálja a vendégeket. Programfelelős: Mesteri Zsófia

3. nap

8.00: Reggeli a szálláshelyen

Kontinentális reggeli, ízletes tea, kávé indítja a napot.

9.00: Kovácsi hegyi túra:

Vindornyaszőlős - bazalt folyosó, Vadlánylik barlang

A Kovácsi-hegy 200 m hosszú bazaltutcája páratlan földtani képződmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal. A vulkanikus kőzet a lazább altalaj süllyedése miatt, megrepedezett, és monumentális bazaltoszlopok, hasadékok keletkeztek. A hegy tetején a lápos Rakottyás tavak ritka állatok és növények élőhelyei. A sziklafolyosónál található Vadlánlik - barlang kapcsán sok legendát ismernek a helyiek. A monda szerint a szerelmesétől elszakított lány bánatában bujdosott el a barlangba, és kedvese utáni vágyakozásába őrült bele. A Kovácsi- hegyre a faluból tanösvény indul, mely mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek érdekes ismeretekkel, látnivalókkal szolgál a természeti értékekről, a történelmi, kulturális örökségről. A Kovácsi-hegy keleti oldalán Vindornyaszőlősről is könnyű túrával megközelíthető, Európa legnagyobb buddhista sztúpája, amit a Buddha ereklye és egy 11 m-es életfa köré emeltek.

Zalaszántó- Sztupa, tanösvény, buddhista szentély, Kotsy malom

12.00: Ebéd borkóstolóval

A Zalai Borút Egyesület állomáshelyén a zalaszántói Turul vendéglőben, ahol a gasztronómiai hagyományok gazdagságát tapasztalhatjuk meg. Az étterem hatvan fő, a téliesített terasz negyven fő befogadására alkalmas. Kétágyas szobákban fogadják a szállóvendégeket, szervezett programjaik Hévíz, Keszthely, Sümeg, Tapolca megtekintésére is lehetőséget nyújtanak.    
Belépés • Elérhetőségek • eMail
Powered by webskimo
 
Magyar • English • Deutsch • Slovenski