314316318320305

 

Krizevci-Lenti túra

 

Helyszín: Horvátország – Krizevci, Magyarország – Lenti
Időtartam: 2 nap 1 éjszaka
Időpont: folyamatos április 1-től – november 30-ig
               minden héten péntek szombat
Közlekedés: egyénileg, igényszerint szervezetten

1. nap

10. 00 Találkozás Krizevciben Kalnik Hotel bejáratánál

10. 30 Városnézés

A várost (a korábbi Felső-Köröst) 1090-ben említik először. A tatárjárás után, 1252-ben IV. Béla tette szabad királyi várossá. A város a török időkben több ostromot állt ki és többször cserélt gazdát. Több évszázados különállás után Alsó- és Felső-Köröst Mária Terézia egyesítette 1752-ben. Falait a 19. században bontották le. A városnak nyolc, többnyire középkori eredetű temploma van. A Szent Kereszt templom a 11. században, a Szent László templom a 13. században a Szent Anna templom a 17. században épült. A görög katolikus székesegyház 16. századi, 1892 és 1897 között állították helyre. Ikonosztáza és képei híres horvát festőművészek alkotásai. A Városi Múzeum gazdag régészeti, néprajzi és kultúrtörténeti gyűjteménnyel rendelkezik. Áll még a barokk megyeháza is. A főtéren Antun Nemcsics horvát író szobra áll. Június első hétvégéjén minden évben hagyományos városi fesztivált rendeznek, melynek eredete állítólag a 14. századra nyúlik vissza.

13.00 Ebéd a „La Mirage” étteremben

Itt helyi ételkülönlegességek szerepelnek az étlapon. A bőséges és ízletes ebéd a horvát gasztronómiai szokások, hagyományok gazdagságát dicséri. Az ízletes borok jókedvre derítő hatása is elmaradhatatlan.

15. 00 Borkóstoló a Krizevci hegyen a Badel Pincészetnél.

A páratlan szépségű táj ölelésében élvezhetik a vendégek a Kalnik Borvidék évszázados ízeit.

17. 00 Borkóstoló borkorcsolyával a Matus pincénél

A házigazda gazdag borai mellé a helyi gasztronómiai hagyományok ízeibe ad betekintést a felkínált borkorcsolyával. A Krizevci borászok méltán híresek finom boraikról és vendégszeretetükről.

19. 00 Vacsora a Hegyi étteremben

A helyi hagyományokhoz híven ízletes, házias vacsora várja az éhes vendégeket. Zenés, nótás esttel záródik a vacsora.

21. 00 Szállás a Kalnik Hotelban

Az év folyamán felújított szállodába belépve kellemes és meghitt környezet fogadja a vendéget. Ízlésesen berendezett szobái minden igényt kielégítenek.

2. nap

8.00 - 9.00 Reggeli a szálláshelyen

Kontinentális: felvágottak, tea, kávé, ásványvíz, zsemle, kenyér

10. 00 Érkezés Lentibe

Lenti az ország és Zala megye délnyugati csücskében, a szlovén, a horvát és az osztrák határ közelében három tájegység találkozásánál fekszik. A lakóhely keletkezéséről az írásos nyomok a középkorban említenek évszámokat.

Lenti napjainkban egy hangulatos kisváros képét mutatja, ahol a kereskedők és a vendéglátók gasztronómiai és borkülönlegességekkel, valamint helyi specialitásokkal várják az idelátogatókat. A város életében jelentős szerepet játszik az idegenforgalom. A környezeti kultúra, a tiszta levegő, a sok zöld terület, a várost övező erdőkben az érintetlen természet csábítja ide az utazót.

Városnézés

A település keletkezésének idejéről nincsenek pontos adatok az első emlékek a római korból valók. Ezt bizonyítja, hogy a közelben halad a Borostyán út, amely Róma felől Szombathely felé vezetett. A rómaiak uralmát a népvándorlás során a hunok váltották fel.

A főtéren látható katolikus templom a XVII. században épült. A Lenti vár maradványait is ekkor építették át magtárrá a megváltozott igényeknek megfelelően. A vár valamikor palánkvár volt, a javításához szükséges fatörzsek egy részét egykor a velemériek adták.

A városban több üzlet is van, ahol kedvünkre bevásárolhatunk. A könyvtárban ingyenes az internet használat. Lenti északnyugati határában (a Lentikápolna felé eső végeken) gokart-pálya és presszó áll a nagyérdemű közönség rendelkezésére.

Kitűnő ételei miatt mindenkinek ajánljuk a Don Quijote éttermet, valamint a rétesboltot, ahol frissen sütött, fantasztikus rétesek között válogathatunk. (Feleannyiba kerül és kétszer akkora, mint máshol! Az íze pedig mennyei.) Nem szabad kihagyni a strandot és fürdés után érdemes elmenni a várostól délre eső, Lentihegy nevű dombon található szőlőskertbe, ahol megkóstolhatjuk a hegy levét is.

A városhoz közeli sárberki-tó a pecások előtt jól ismert horgászparadicsom

Fürdőzés a termálfürdőben

A város büszkesége a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, mely 4 hektár zöld területen 5 szabadtéri és 3 fedett medencével várja a látogatókat. Vize Európa-szerte ismert. Kiválóan alkalmas degeneratív gerinc- és ízületi elváltozások és egyéb mozgásszervi betegségek kezelésére. A gyógyvíz hatását a Szent György energiapark pontjai egészítik ki, melyek segítségével hatékonyabban tudnak a vendégek feltöltődni, pihenni és gyógyulni. 2004 júliusában került felavatásra a termálfürdő 1340 m2 vízfelületű élménymedencéje. Az új medencében vadvízáram, masszázspadok, nyakzuhany és egy 74 m hosszú óriáscsúszda alkotják az élményelemeket. Külön érdekesség a medence körül kialakított mediterrán hangulatot idéző pálmakert élő pálmafákkal.

14. 30 Ebéd borkóstolóval a Szt. Márton Pincében, amely a Zalai Borút Egyesület állomáshelye

A lentihegyi Szent Márton pincébe látogató vendégek a finom ételek, jó borok mellett megismerhetik a környék gazdag és védett növény világát, mint a Kockás liliom, és ehető gombák sokaságát.

17.00 Búcsúzás Dél – Zala gyönyörű lankás dombjaitól


    
Belépés • Elérhetőségek • eMail
Powered by webskimo
 
Magyar • English • Deutsch • Slovenski